Fed Chair Powell’s Flexible Inflation Views Were Al Priced In

Federal Reserve Chair Jerome Powell hief donderdagmorgen niet veel wenkbrauwen op toen hij aankondigde dat de Amerikaanse centrale bank sommige periodes van inflatie boven zijn 2%-doel in bepaalde omstandigheden zou aanmoedigen om de economie op lange termijn te stimuleren.

In opmerkingen voor een virtuele versie van het jaarlijkse Jackson Hole symposium, zei Powell dat de Fed op zoek was naar versterking van de arbeidsmarkt, hoewel dit grotendeels een kwestie is die het Congres zou moeten behandelen te midden van de lopende COVID-19 pandemie. De huidige recessie verschilt van de meeste vorige financià „le dalingen wegens zijn onderliggende oorzaak; namelijk, sluitingen eerder dan de nawerkingen van een oververhitte economie, zei hij.

„Als de inflatie na een economische terugval onder de 2% komt, maar nooit boven de 2% komt, zelfs als de economie sterk is, dan zal de inflatie na verloop van tijd gemiddeld minder dan 2% bedragen,“ zei hij. „Huishoudens en bedrijven zullen dit resultaat verwachten, wat betekent dat de inflatieverwachtingen de neiging hebben om onder ons inflatiedoel te komen en de gerealiseerde inflatie naar beneden te halen“.

Powell toegevoegd:

„Om dit resultaat en de negatieve dynamiek die daaruit zou kunnen voortvloeien te voorkomen, geeft onze nieuwe verklaring aan dat we zullen streven naar een inflatie van gemiddeld 2% in de loop van de tijd. Daarom zal, na perioden waarin de inflatie lager is dan 2%, het gepaste monetaire beleid er waarschijnlijk op gericht zijn om de inflatie gedurende enige tijd gematigd boven de 2% te brengen.““.

Thursday’s nieuwe benadering van het monetaire beleid komt na een jaarlange herziening van de vorige strategie van de Fed, zei Powell.

Ben Emons, directeur van macro-onderzoeksbureau Medley Global Advisors, vertelde CoinDesk de toespraak en het nieuwe raamwerk van de Fed „in principe afgestemd op de marktverwachtingen.“

„Sinds enige tijd gaat de discussie over een flexibeler kader voor de inflatie,“ zei hij.

Marktstabiliteit

Beide traditionele financiële instrumenten en hedge activa eindigde de handelssessies van donderdag over het algemeen stabiel, ondanks enige prijsschommeling eerder.

Terwijl Bitcoin Loophole een prijspiek zag tijdens de eerste helft van Powell’s commentaar, keerde het terug naar de lage $11.000’s door zijn conclusie, en handelde het rond $11.300 vanaf perstijd, minder dan 2% in de afgelopen 24 uur.

Bitcoin’s prijs steeg naar het midden van de 11.000 dollar op vrijdag, iets meer dan een 24-uurs periode.

Traditionele financiële markten kenden ook een lichte volatiliteit, maar sloten hun handelssessies af op minder dan 1% van hun vertrekpunten.

Werkgelegenheid betreft

Powell merkte op dat het Congres zich zou moeten richten op het werkloosheidscijfer, zei Emons.

„Dus de boodschap hier vandaag is echt dat als de economie zich herstelt we meer inflatie gaan zien, en als de werkgelegenheid verbetert gaan we dit zo lang mogelijk door laten gaan,“ zei hij. „De Fed zal er niet tegenin gaan.“

Tijdens zijn toespraak zei Powell dat de arbeidsmarkt „sterk beïnvloed zou worden door niet-monetaire factoren“, zoals het pad van het coronavirus en eventuele blijvende veranderingen in het zakelijke landschap.

Voor cryptohandelaren zal de grote vraag zijn hoe de inflatie de prijzen van cryptocurrency’s zoals bitcoin en ether beïnvloedt. Mocht de dollar verzwakken, dan zou de prijs van deze cryptocurrencies moeten stijgen.

Powell richtte zich echter ook op de vertrouwensfactor als het gaat om grote gecentraliseerde instellingen zoals centrale banken.

„Het vertrouwen van het publiek in grote instellingen over de hele wereld staat onder druk“, zei hij. „Ik denk dat instellingen zoals de Fed agressief moeten streven naar transparantie en verantwoording om onze democratische legitimiteit te behouden.“